Lancering campagne ‘Unbox jezelf’ op St. Bonifatiuscollege
Praten met iemand als je niet zo lekker in je vel zit is belangrijk. En best moeilijk voor veel jongeren. Maar praten kan helpen. Met leeftijdsgenoten of met iemand anders die ze vertrouwen. Om deze boodschap over te brengen aan jongeren tussen de 14 en 24 lanceert de gemeente Utrecht op 27 september de campagne: ‘Unbox jezelf, zeg wat er speelt’ en ‘Unbox een ander’ op het St. Bonifatiuscollege.
“Jongeren hebben een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken”, zegt Céline Rensen, docent van het St. Bonifatiuscollege. Samen met de gemeente Utrecht, jongeren en andere professionals ontwikkelde zij de campagne. Zij ziet dat jongeren het grote aantal prikkels na de coronapandemie en de periode van thuisonderwijs des te meer ervaren. “En die prikkels hebben invloed op hun welbevinden. Daarom zijn we na corona op het St. Bonifatiuscollege met coaching begonnen, zodat we elke drie weken alle leerlingen 1-op-1 spreken. We leren de jongeren waar stress vandaan komt, hoe ze patronen herkennen én doorbreken. Zo werken we preventief aan hun welbevinden. School is de plek waar je jongeren vaardigheden leren voor de rest van hun leven. Daarom is het goed dat de aftrap van deze campagne in een onderwijsinstelling plaatsvindt.”
Wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid en Onderwijs) verzorgt de aftrap van de campagne op het St. Bonifatiuscollege: “De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. In onderzoeken in Nederland en in Utrecht geeft een vijfde van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar aan last te hebben van somberheid en angst en meer dan de helft van de jongeren last van prestatiedruk en stress. De gevolgen van corona en de toenemende zorgen over het klimaat en toekomstzekerheid helpen hierbij niet. Dat is echt een groot probleem waar we met deze campagne aandacht voor vragen. We willen jongeren laten weten dat het belangrijk is om met leeftijdsgenoten of een ander vertrouwd persoon te praten als het even wat minder gaat. Dat het hoort bij het leven en ze hier niet alleen in staan. Praat erover. Zeg wat er speelt. En praat ook met anderen wanneer je denkt dat het niet goed met iemand gaat.”
In Utrecht is de campagne vanaf 27 september te zien op onder andere social media en bij abri’s in de stad. Ook worden scholen en andere partners in de stad gevraagd om de campagne zichtbaar te laten zijn op hun locaties en aandacht aan dit onderwerp te besteden. Verder wordt een toolbox gemaakt met en voor scholen en hun kernpartners om de mentale gezondheid van jongeren ook op school bespreekbaar te maken.
Via www.utrecht.nl/unboxjezelf worden jongeren gewezen naar tips en laagdrempelige vormen van ondersteuning in de stad die erop gericht zijn om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen en naar andere plekken waar jongeren terechtkunnen.
Meer weten over de aanpak van het St. Bonifatiuscollege? Céline Rensen komt graag met collega’s in contact om haar ervaringen te delen en krachten te bundelen.