Brede School Utrecht: Samen sterker voor gelijke kansen

28-11-2024
Brede School Utrecht is volop in beweging. Met een vernieuwde aanpak en ambitieuze plannen werken ze aan een brede ontwikkeling van kinderen van 2,5 jaar tot het einde van de basisschool. Lydia (verandermanager), Kyra (BS coördinator Overvecht) en Miranda (BS coördinator Zuidwest) vertellen over hun werk, de visie en wat er speelt.

Wat is de Brede School? 
De Brede School is meer dan een organisatie voor naschoolse activiteiten. Het is een samenwerkingsverband tussen scholen en wijkpartners, met als doel kinderen gelijke kansen te bieden. Met een speciaal oog voor kinderen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is, richt de Brede School zich op de brede ontwikkeling en het vergroten van de leefwereld. Dit doen ze onder meer door inhoudelijk de gesprekken aan te gaan met scholen en stedelijke partners rondom de doorlopende ontwikkellijnen VE naar PO en PO naar VO, maar ook over speciaal onderwijs en ouderbetrokkenheid, gezonde leefstijl, armoede, burgerschap en vreedzaam en veiligheid. Sinds augustus zijn er 54 scholen in Utrecht die als Brede School functioneren, waaronder een groeiend aantal van PCOU Willibrord.

Samenwerking in de wijk 
De kracht van de Brede School ligt in de wijkgerichte aanpak. In zeven wijken van Utrecht brengen kernteams – bestaande uit schoolleiders, de brede schoolcoördinatoren en wijkpartners – lokale uitdagingen en mogelijkheden in kaart. Op basis daarvan stellen zij doelen en plannen op. De samenwerking met onder meer Sport Utrecht, JOU (jongerenwerk), Dock en Kinderopvang (VE groepen) zorgt voor een divers aanbod: van muziek- en taallessen tot skateworkshops en ouderbijeenkomsten.

Miranda, coördinator voor Zuidwest Utrecht, legt uit: “We kijken naar wat er in een wijk nodig is en verbinden partners met elkaar. Bijvoorbeeld door ouders te ondersteunen met taallessen, zodat zij beter in staat zijn om hun kinderen te begeleiden. Of door tienerwerk aan te bieden, zodat kinderen in de bovenbouw soepel de overstap maken naar het voortgezet onderwijs.”

Nieuwe structuur en ambities 
De afgelopen jaren heeft de Brede School een professionaliseringsslag gemaakt. Lydia, verandermanager, licht toe: “We hebben functiebeschrijvingen opgesteld, kernteams gestroomlijnd en processen binnen de wijken beter afgestemd. Alles met als doel om samenhang te creëren en onze impact te vergroten. Deze nieuwe structuur biedt ruimte voor vernieuwing, zoals een stadsbrede aanpak met kwalitatief hoogstaand lesaanbod ontwikkeld volgens de SLO-leerdoelen. ''De samenwerking tussen scholen en wijkpartners wordt steeds hechter. Kyra, strategisch-tactisch coördinator in Overvecht, benadrukt: “We willen scholen meer naar buiten te laten kijken en wijkpartners de scholen in laten trekken. Zo versterken we elkaar.”

Focus op ouders en kinderen 
Een belangrijk speerpunt van de Brede School is ouderbetrokkenheid. “Ouders zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind,” vertelt Miranda. “Door hen te betrekken bij activiteiten, zoals opvoedingsgesprekken of ontbijtgroepen, versterken we niet alleen de ouders, maar ook de kinderen. Daarnaast worden leerkrachten betrokken bij naschoolse activiteiten. Aan het einde van een blok organiseren we presentaties, waarbij ouders en leerkrachten talenten van kinderen zien die anders misschien verborgen zouden blijven.”

Vooruitblik 
Met een groeiend netwerk en vernieuwde ambitie werkt de organisatie aan een Utrecht waarin alle kinderen de kans krijgen om hun talenten te ontdekken. Ook voor scholen van PCOU Willibrord betekent dit meer samenwerking en nieuwe mogelijkheden.

Meer weten over de Brede School? Kijk op hun website voor het actuele aanbod en inspirerende voorbeelden van hun werk in de Utrechtse wijken. Zelf werken als projectleider Brede School Utrecht kan ook, de vacature vind je hier